Op één na zachtste herfst in Limburg

De meteorologische herfst van dit jaar was in Limburg bijna recordzacht. Volgens berekeningen van Meteo Limburg was het van september tot en met november twee graden warmer dan normaal.
Dit betekent dat in de afgelopen ruim honderd jaar alleen de herfst van 2006 warmer was.

Derde extreem zachte seizoen
Het is al het derde extreem zachte seizoen van dit jaar. Afgelopen winter was de op één na (2007) zachtste en de lente van 2014 was de op twee na (2007 en 2011) zachtste. Dit blijkt uit langjarige metingen op de Zuid-Limburgse luchthaven bij Beek. Opvallend is dat de recordnatte zomer in Zuid-Limburg dit jaar iets kouder was dan normaal.

400 zonuren
De herfst van 2014 was uitermate zonnig. De zonneschijnduur komt van september tot en met november uit op bijna 400 uur waar de zon normaal in deze tijd zo'n 300 uur schijnt. Dit is meer dan tijdens de hoogzomer, juli en augustus, van dit jaar. Slechts zes keer eerder over de afgelopen ruim honderd jaren konden we in de herfst genieten van meer dan 400 uur zonneschijn, waaronder de herfst van 2011.

22 graden
Ook deze laatste herfstmaand november was wederom zacht en zeer zonnig met ongeveer 100 zonuren in Limburg (normaal 65). Slechts vier keer eerder, waaronder de recordzonnige slachtmaand van 2011, gaf november meer dan 100 zonuren. De maand begon met een recordwarme Allerheiligendag: 21 à 22 graden op 1 november.

Koude start
De meteorologische winter gaat volgende week vrij koud van start. Het gaat enkele graden vriezen en overdag is het kouder dan de normale middagtemperatuur van 7 graden.