België lamgelegd door stakingen

© ANP/Marcel van Hoorn
Limburgers die wonen of werken in België kampen maandag met de gevolgen van een grote stakingsactie, die een groot deel van het openbare leven in het land heeft lamgelegd.
Al wekenlang zijn er acties in het land met als doel de voorgenomen bezuinigingen van de regering-Michel van tafel te vegen. Zo willen de Belgen bijvoorbeeld niet dat de huidige pensioenleeftijd wordt verhoogd van 59 naar 67 jaar.

Beperkte bereikbaarheid

De grote apotheose van alle acties is maandag 15 december. Grote vakbonden hebben opgeroepen om het werk neer te leggen. Zo rijden er geen treinen en is het luchtverkeer voor 24 uur lamgelegd. Daardoor landen en vertrekken er maandag geen vliegtuigen in Luik en Brussel. Ook bussen rijden niet.

Maastricht-Aachen Airport

Vanwege de staking bij de Belgische luchtverkeersleiders heeft het vliegveld in Beek extra vluchten moeten verwerken. Twee toestellen van Jetairfly waren zondag overgevlogen vanuit Brussel, zodat ze hun vlucht op maandag vanaf Maastricht konden doen. Een Ethiopisch vrachtvliegtuig dat normaalgesproken naar Luik had moeten komen, kwam vanwege de staking naar Beek.

Blokkades

Door de stakingen zijn grenssteden als Genk en Hasselt moeilijk bereikbaar. De ringweg rond Hasselt wordt vanaf 14:30 uur geblokkeerd door demonstranten, zo meldt Het Belang van Limburg. Verschillende bedrijventerreinen in het hele land zijn ook geblokkeerd door actievoerders.

Politiebond

Ook de politie is in opstand gekomen tegen de bezuinigingen. Op dinsdagochtend 16 december voert de sterke arm extra controles uit tussen 7:00 en 8:30 uur. Agenten zullen autowegen, drukke verkeerspunten, luchthavens, stations en zeehavens extra scherp in de gaten houden. De zogenaamde stiptheidsacties kunnen files veroorzaken.

Boeteloze week

Een sympathiekere vorm van protest is de boeteloze week tussen kerst en nieuwjaar. Voor bescheiden verkeersovertredingen worden die dagen geen boetes uitgeschreven. Wel wordt alcoholmisbruik in het verkeer bestraft.
Een volledig overzicht van alle vakbondsacties is te vinden op de website van De Standaard en Het Belang van Limburg.

Lees ook: