Limburgs Parlement geeft groen licht voor ITEM

© L1
Het Limburgs Parlement heeft unaniem groen licht gegeven voor de oprichting van het nieuwe 'grensinstituut' ITEM.
Het instituut moet met een breed-wetenschappelijke aanpak allerlei grensbarrieres slechten, die de economie van Limburg nu nog hinderen.

Werken in buurlanden

Zo moet ITEM bijvoorbeeld met praktische oplossingen komen om het in de euregio makkelijker te maken om in de buurlanden te werken. Dat kan door de problemen te analyseren en partners bijeen te brengen, maar ook bijvoorbeeld door proefprocedures te voeren om belemmeringen uit de weg te ruimen.

Twaalf miljoen euro

De provincie steekt de komende vijf jaar in totaal vier miljoen euro in het instituut. Ook de Universiteit Maastricht, de Hogeschool Zuyd en de gemeente Maastricht betalen mee aan het initiatief, dat in totaal twaalf miljoen euro kost.

Wens van provinciale politiek

Met de oprichting wordt tegemoet gekomen aan de wens van de provinciale politiek. Volgens VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker wordt ITEM 'een herkenbare spil in het web' voor de verschillende euregio's.

'Nationale overheid faalt'

Cor Bosman van de Partij voor Leefbaarheid en Democratie noemde het initiatief wel "uit noodzaak geboren omdat de nationale overheid faalt." Volgens hem is het eigenlijk haar taak om grensbarrières aan te pakken.