Uitspraak hooligans Fortuna-Roda kan grote gevolgen hebben

© Ermindo Armino
Een voetbalhooligan uit Sittard kreeg dinsdag géén straf van de rechter, omdat hij eerder al door de KNVB veroordeeld was tot een stadionverbod en een boete.
Een uitspraak met mogelijk verstrekkende gevolgen.

De man was betrokken bij de ernstige ongeregeldheden rondom de derby Fortuna Sittard-Roda JC in september van dit jaar.

Verontwaardiging
Tientallen hooligans gingen tijdens en na de wedstrijd op de vuist met suppoosten en de Mobiele Eenheid. De ongeregeldheden leidden tot veel verontwaardiging en werden scherp veroordeeld door de voetbalclubs.

Vrijgesproken
Dinsdag stonden vijf verdachten voor de rechter. Eén van hen werd dus vrijgesproken, omdat hij al een straf van de KNVB heeft gekregen voor zijn aandeel in de rellen. Hij kreeg een stadionverbod van drie jaar en een boete van enkele honderden euro's. En je kunt in Nederland maar één keer veroordeeld worden voor hetzelfde vergrijp, aldus de rechter.

Lees ook: Taakstraffen voor relschoppers Fortuna Sittard-Roda JC

Verstrekkende gevolgen
Het Openbaar Ministerie gaat tegen de uitspraak in beroep. Volgens advocaat Christian Visser, gespecialiseerd in voetbalgerelateerd geweld, is de uitspraak 'uniek in Nederland'. Hij denkt dat de uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben. "Als andere rechters hierin meegaan, betekent dit dat voetbalsupporters die al een straf van de KNVB gekregen hebben voor hun gedrag, niet nog eens door een rechtbank veroordeeld kunnen worden voor hetzelfde vergrijp."

Opmerkelijk
De KNVB noemt de uitspraak opmerkelijk. “We zijn er voorstander van dat personen die zich misdragen zowel een stadionverbod kunnen krijgen als strafrechtelijk vervolgd worden. Wat ons betreft kan dat prima naast elkaar bestaan”, zegt een woordvoerder.

De voetbalbond gaat het hoger beroep in de zaak met interesse volgen.