Ontslagen dreigen bij Westrom

© Westrom
Een deel van de werknemers met een tijdelijk contract van sociale werkplaats Westrom in Roermond verliest per 1 januari zijn baan.
Volgens vakbond Abvakabo, die de raden van de bij Westrom aangesloten gemeenten een brandbrief heeft gestuurd, zou het om 44 mensen gaan. Directeur Jan Snoek van Westrom laat weten dat 120 medewerkers een tijdelijk contract hebben.

Besluit

"Slechts een klein deel wordt niet verlengd. Het gaat om mensen met voldoende capaciteiten voor het reguliere bedrijfsleven. Over het aantal moet het bestuur nog een besluit nemen." Abvakabo wijst erop dat het om mensen gaat die doorgaans lang op de wachtlijst hebben gestaan en trots zijn dat ze nu zelf een salaris verdienen.

Korte termijn

Abvakabo-bestuurder Peter Wiechmann vindt het schandalig dat veel sociale werkplaatsen de bezuinigingen in het kader van de Participatiewet met ontslagen oplossen. "Dat is kortetermijndenken. Het levert alleen volgend jaar een voordeel op, omdat het rijksbudget gebaseerd is op het aantal medewerkers van 2014. Aangezien degenen die ontslagen worden, naar werk begeleid moeten worden of een uitkering krijgen, leggen de gemeenten er uiteindelijk op toe."
De Risse in Weert heeft om die reden het voorgenomen ontslag van 122 tijdelijke medewerkers geschrapt.