Limburgse Piet blijft zwart; of donkerbruin

© archief
Kinderen in Limburg komen tijdens de intocht van Sinterklaas geen gekleurde Pieten, Regenboogpieten of Pieten met roetvegen tegen.
In de meeste gemeenten blijft Zwarte Piet zwart of donkerbruin. Dat blijkt uit een rondgang van L1 in meer dan 30 steden en dorpen in Limburg naar aanleiding van de discussie of Piet zwart moet blijven.
Donkerbruin
Wel is duidelijk dat niet overal in de provincie de Zwarte Piet zwart is. Op een aantal plekken kleurt hij donkerbruin. Maar dat is niet anders dan in andere jaren. Ook heeft de Piet niet overal kroeshaar.

Vermoeiend
In de meeste steden en dorpen vinden de sinterklaascomités de Piet-discussie vermoeiend. Een aantal van de benaderde comités wilde niet eens antwoord geven op de vraag of het uiterlijk van Piet zou veranderen. Zij vinden het ‘geen discussie’ of noemden de vraag ‘sensatie zoeken," zoals bijvoorbeeld de organisatoren in Meerssen en Eijsden-Margraten.
Begin oktober bleek ook al dat de overgrote meerderheid van de Limburgers, bijna 90 procent, dat Zwarte Piet gewoon zwart moest blijven en dus niets aan zijn uiterlijk hoeft te veranderen. Ook vond 85 procent van de Limburgers het flauwekul dat winkelketens zwichten voor de kritiek op Zwarte Piet.