Jaar cel voor heling kunst Van Bommel van Dam

Een van de gestolen kunstwerken uit Museum Van Bommel van Dam in Venlo © L1
De 37-jarige Ryan L. is  veroordeeld tot een jaar cel voor de heling van drie kunstwerken die waren gestolen uit het Venlose Museum Van Bommel van Dam.
De rechter in Amsterdam ging in zijn uitspraak woensdag mee met het OM dat stelde dat L wist dat de werken van kunstenaar Jan Schoonhoven gestolen waren.

Zelf gemeld

Het OM eiste eerder een celstraf van 15 maanden tegen de Amsterdammer. De rechtbank komt tot een lagere straf omdat L. uiteindelijk zelf twee van de gestolen waardevolle stukken naar de politie bracht en melding maakte van het derde werk, dat bij veilinghuis Sotheby's was ingebracht.

Papier-maché

De werken van Schoonhoven (1914-1994) werden in maart vorig jaar gestolen uit het museum in Venlo. Een van de papier-maché reliëfs ging een paar maanden later onder de hamer bij Sotheby's in Londen en bracht ruim 213.000 euro op. Het bleek te zijn ingebracht door L. De nieuwe eigenaar ontdekte al snel dat het serienummer was vervalst en dat het werk gestolen was.

Kringloopwinkel

L. meldde zich daarna met de twee andere stukken bij de politie. Na zijn bezoek aan de politie belandde hij in de cel en zat hij 7 maanden vast. Hij blijft volhouden de stukken te hebben gekocht in een kringloopwinkel in Amsterdam-West.
De rechtbank nam in zijn overweging mee dat L. in 2012 al eens was veroordeeld tot 9 maanden celstraf voor de heling van twee antieke globes.