Museum De Kantfabriek Horst schroeft ambities op

Museum de Kantfabriek in Horst streeft naar een bezoekersaantal van 12.000 per jaar. Nu zijn dat er gemiddeld 9000. Het museum  wil een van de beste textielmusea van Nederland te worden.
Mart Peters, sinds augustus van dit jaar onbezoldigd directeur, denkt dat het streven van de Kantfabriek haalbaar is, "als het museum één keer per twee jaar een kaskraker heeft, zoals vorig jaar ‘Schitterend geplooid’, met kleurrijk textiel uit China". Die tentoonstelling krikte het bezoekersaantal op naar 11.170.

Imago
Volgens Peters is het wellicht nodig dat het Horster museum een ander imago opbouwt. "Onze naam verwijst naar slechts één manier van textiel maken, omdat dit een kantfabriek is geweest. Maar we halen ook andere vormen van textiel binnen. Ook zoeken we met elke expositie aansluiting bij de moderne tijd en bij actuele kunst." De Kantfabriek in Horst wil daarnaast ook het aantal cursussen uitbreiden.

Kosten
Om uit de kosten te komen moet de Kantfabriek minimaal 7500 betalende bezoekers hebben en om de reserves op peil te houden 9000. Als het museum de gewenste 12.000 of meer bezoekers trekt, kan het zich permitteren vernieuwend bezig te zijn.

Nederland heeft, als je de definitie heel ruimt neemt, acht textielmusea. Het bekendste, het textielmuseum in Tilburg, trekt 55.000 bezoekers per jaar.