Banken beklinken ziekenhuisfusie Orbis en Atrium

© Atrium Medisch Centrum
Op de valreep hebben de banken donderdag de fusie tussen het Atriumziekenhuis in Heerlen en Orbis in Sittard-Geleen beklonken door hun handtekening te zetten onder de financieringsovereenkomst.
Daarmee is de fusie per 1 januari 2015 een feit.

Geheim

De financieringsovereenkomst is een geheim stuk. Ook de vraag onder welke voorwaarden het bankenconsortium (ABN-Amro, ING, BNG en Rabobank) akkoord is gegaan, wil Atriumbestuurder David Jongen - tevens beoogd voorzitter van de raad van bestuur van de fusieorganisatie - niet beantwoorden, laat woordvoerster Marie-José Jamin weten.

550 miljoen

De opluchting en blijdschap bij hem en zijn collega-bestuurder Cees Sterk van Orbis zijn evenwel groot, weet zij. De banken hebben lang geaarzeld, de huiver om langlopende miljoenenleningen van 550 miljoen euro te verstrekken aan het fusieziekenhuis was groot. Vijf jaar geleden werden de eerste fusiegesprekken gevoerd onder druk van zorgverzekeraar CZ. De daadwerkelijke fusie moest keer op keer worden uitgesteld, omdat de banken weigerden hun fiat te geven.

Goedgekeurd

Eerder al gingen de provincie Limburg en de gemeenten Heerlen en Brunssum -die achtergestelde leningen verstrekten- akkoord met de fusie. Ook mededingingsautoriteit ACM en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben de fusie inmiddels goedgekeurd.