Drie jaar geëist tegen 'kopschopper' uit Valkenburg

De rechtbank in Maastricht. © L1
De 27-jarige Dirk de R. uit Valkenburg hangt een celstraf van drie jaar en tbs boven het hoofd, voor poging tot doodslag.
Hij sloeg een plaatsgenoot op 7 juli vorig jaar in Maastricht meermaals in het gezicht, slingerde zijn slachtoffer tegen een muur en bleef op diens hoofd trappen toen de man al bewusteloos op de grond lag.

Psychotisch

R. sprak dinsdag voor de rechtbank in Maastricht van een al langer aanhoudende ruzie met het slachtoffer en van pesterijen. Toen hij het slachtoffer toevallig tegenkwam op straat, raakte hij volgens eigen zeggen in een ‘psychotische episode’, een combinatie van schrikreactie, angst en paniek.
R. lijdt volgens deskundigen aan schizofrenie en moet sterk ontoerekeningsvatbaar worden geacht. De officier van justitie eiste desondanks een onvoorwaardelijke celstraf.

Nooit meer de oude

Het slachtoffer, dat in coma raakte en onder meer een hersentrauma, geheugenverlies en diverse gezichtsen schedelfracturen opliep, wordt nooit meer de oude. Hij kan niet meer werken en ook zijn studie voor accountant aan de Hogeschool van Amsterdam kan hij niet meer afmaken.

De rechtbank doet op dinsdag 18 november uitspraak.