Gezichten van Margraten: al 2644 foto's

© Maura Laarman
De stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (VAAO) heeft inmiddels van 2644 Amerikaanse soldaten een foto weten te bemachtigen.
Die foto’s zullen in mei volgend jaar geplaatst worden bij de graven van de betreffende soldaten. Ook bij de namen op de twee Muren der Vermisten bij de ingang van de Amerikaanse begraafplaats komen foto's te hangen.

Ze zijn daar van 2 tot en met 5 mei te zien, zegt voorzitter Sebastiaan Vonk van VAAO.

Cemetery

Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten hebben 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten hun laatste rustplaats gevonden. Nog eens 1722 vermiste soldaten worden herdacht op de Walls of the Missing.
De stichting wil met het project De Gezichten van Margraten al die soldaten - 10.023 in totaal - middels een foto een gezicht geven.
Met het plaatsen van de foto’s wil ze "een uniek eerbetoon brengen aan hen die sneuvelden voor de vrijheid van anderen."

Online database

De 2644 foto’s die nu in het bezit zijn van de stichting, zijn opgenomen in de online-database van de stichting. Op die website is informatie te vinden over nagenoeg alle militairen die begraven liggen of herdacht worden op de Amerikaanse begraafplaatsen van Margraten, Henri-Chapelle en Neupré.