'Opmars van tablets in de klas gaat veel te snel'

Wetenschappers waarschuwen dat de opmars van tablets in de klas veel te snel gaat.
Scholen moeten niet alleen populair willen zijn, maar een gedegen visie hebben wat ze met tabletonderwijs willen bereiken. Er is tot nu toe geen bewijs dat kinderen ook beter gaan leren, waarschuwden psychologen onlangs nog in het Financieele Dagblad.

Papier
De Utrechtse communicatiewetenschapper Daniël Janssen vraagt zich ook af of leren van een scherm wel werkt. Papier maakt tekstbegrip gemakkelijker. Ga maar na: zodra we ergens onze aandacht bij moeten houden, gaan we teksten eerst printen. Reken- en taalmethodes in de klas hebben veertig jaar leesonderzoek achter de rug.

"We weten precies wat het effect is van kleur, tussenkopjes, bolletjes en plaatjes. Over hoe we digitale lesboeken effectief maken, weten we helemaal niets", zei hij onlangs in de Volkskrant.

Roermond

Op de Vrijeschool Christophorus in Roermond vinden ze tablets helemaal niet nodig. Ze werken in schriften met pen en kleurpotloden en hebben een krijtbord en enthousiaste leraren in de klas. "Wij hebben onze eigen visie. Daar zijn we heel gelukkig mee", vertelt directeur Paul Adriaans.
Maandag in Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad de critici aan het woord over tablets in het basisonderwijs. Onderzoeken over ict-onderwijs zijn vooral te vinden op Kennisnet.nl en 4w.kennisnet.nl.