Bisschop Wiertz pleit voor barmhartigheid

Bisschop Frans Wiertz. © L1
Bisschop Frans Wiertz van Roermond pleit in zijn kerstboodschap voor barmhartigheid.
"Een mens leeft niet van bed, bad en brood alléén. We hebben ook behoefte aan medemensen die naar ons omzien. Daarom wil ik graag een vierde B aan het rijtje toevoegen: de B van Barmhartigheid." Wiertz sprak zijn boodschap woensdagavond uit tijdens de nachtmis in de kathedraal van Roermond.

Onder het stof

Volgens de bisschop is het woord barmhartigheid onder het stof geraakt, maar moet het weer worden opgepoetst. "Soms lijkt het wel alsof onze samenleving steeds harder wordt. Als gelovige mensen mogen we daar niet aan meewerken," zegt Wiertz. "Het is onze opdracht om op te komen voor de zwakkeren. Dat is niet soft. Dat is barmhartig. En dat is goed."

Vluchtelingen

De bisschop verwijst in zijn kerstboodschap ondermeer naar de vluchtelingen die afgelopen jaar naar Europa kwamen. Ook heeft hij een boodschap voor de zwakkere in de eigen samenleving. "Er zijn heel veel redenen waarom mensen op zoek moeten naar onderdak, naar warmte en naar een plek om tot rust te komen. Ze kloppen bij ons aan om hulp. Zeggen we dan heel bruusk: Vol is vol! Ga maar een deur verder? Of proberen we met de beperkte mogelijkheden die we hebben toch iets te doen?"
De hele kersttoespraak van bisschop Wiertz is te lezen op de website van het Bisdom Roermond.