'Duits chemieconcern onderzoekt overname DSM'

Het hoofdkantoor van DSM in Heerlen © Wikipedia
Het Duitse Evonik Industries onderzoekt een overname van chemieconcern DSM uit Heerlen.
Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van ingewijden.

Onderdeel
Evonik praat met adviseurs over een potentiële deal met DSM, waardoor een bedrijf zou ontstaan met een omzet van 22 miljard euro. Ook andere opties voor overnames worden onderzocht. Het speciaalchemiebedrijf zou heel DSM over willen nemen, maar lijkt met name geïnteresseerd in het onderdeel Nutrition dat onder meer voedingssupplementen maakt. Ook de koop van een deel van DSM is dan ook een mogelijkheid, aldus de bronnen, of de overname van heel DSM waarna bepaalde onderdelen van de hand worden gedaan.

Verhuizing
DSM zou Evonik eerder dit jaar de deur hebben gewezen na een poging. Die gesprekken waren naar verluidt serieuzer dan de huidige beraadslagingen, maar het bestuur van DSM maakte zich onder meer zorgen over een mogelijke verhuizing naar Duitsland en of de twee strategisch bij elkaar zouden passen.

Niet concreet besloten

Evonik heeft nog niet concreet besloten om een overnamepoging te wagen, aldus de bronnen van Bloomberg. Naast DSM lijkt het ook te kijken naar het Britse Croda International en het Zwitserse Clariant. Een woordvoerster van het bedrijf ontkende plannen om DSM over te nemen. "Dat is zeker niet het geval en er zijn geen gesprekken", zo liet ze weten. DSM weigerde commentaar.

Steun raad van bestuur
Bij een overname moet de raad van bestuur, waaronder topman Feike Sijbesma, steun geven vanwege de aandeelhoudersstructuur van DSM. Het concern heeft een stichting die een beschermingswal op kan werpen bij een ongewenste poging.