Varkensstal in Sevenum terecht geweigerd

De gemeente Horst aan de Maas werkt terecht niet mee aan het verzoek van het bedrijf Klevar, om stallen voor ruim 15.000 vleesvarkens en een biovergistingsinstallatie te mogen plaatsen aan de Kleefsedijk in Sevenum.
Dat oordeelt de Raad van State.

Bestemmingsplan
De gemeente stelt dat in het bestemmingsplan geen locaties beschikbaar zijn voor intensieve veehouderij. Incidentele vestiging is alleen mogelijk als het gaat om een bestaande concentratie van intensieve veeteelt.

Volgens Horst aan de Maas is daar geen sprake van en de gemeente weigert Klevar daarom stallen voor vleesvarkens. De hoogste bestuursrechter, de Raad van State, geeft de gemeente daar gelijk in.

Open landschap
Horst aan de Maas vindt bovendien dat een groot bedrijf als Klevar niet past in het open landschap bij de Kleefsedijk. Daarnaast zou het bedrijf te dicht bij bedrijventerrein Klavertje Vier en bungalowpark De Peelbergen komen te liggen.

Omwonenden verzetten zich tegen de komst van de varkensstallen. Zij vreesden stank, toename van fijnstof en negatieve gevolgen voor de gezondheid.