Health Campus in Maastricht krijgt nieuwe impuls

Het Maastricht UMC+ © MUMC+
Vlakbij het Academisch Ziekenhuis in Maastricht komt een nieuw innovatief gebouw met de naam Mosae Vita. Dat betekent leven aan de Maas.
Daarin komen bedrijven en instellingen die onderzoek doen naar gezonde voeding, beweging en leefstijl. Tegelijk is het de bedoeling dat burgers rechtstreeks profiteren van de resultaten.

Gezond houden

Volgens bestuursvoorzitter Guy Peeters van het AZM leveren de activiteiten dan ook een forse bijdrage aan het gezond houden en gezonder maken van de Limburgse bevolking.
Zo wordt er bijvoorbeeld getest hoe mensen met een ernstige vorm van suikerziekten kunnen bewegen. Patiënten hebben daar vervolgens profijt van.

Arbeidsplaatsen

De verwachting is dat de activiteiten in het nieuwe gebouw bij de start goed zijn voor 100 extra arbeidsplaatsen. Over 5 jaar moeten dat er 650 zijn. De investeringskosten bedragen 46 miljoen euro.
Uiterlijk in het voorjaar moet een belegger zijn gevonden. In het najaar moet dan de eerste schop de grond in. In 2017 moet het klaar zijn.

Provincie

AZM-voorzitter Guy Peeters verwacht geen probleem omdat al 80 procent van het gebouw verhuurd is. Bovendien wil het provinciebestuur 3,5 miljoen euro storten in een huurgarantiefonds. Dat moet het risico op leegstand afdekken.

Ook de hele omgeving van de Maastricht Health Campus wordt flink opgeknapt. En dat is hard nodig, zegt GroenLinks-wethouder Gerdo van Grootheest van Maastricht. "Nu is de campus een verzameling van gebouwen zonder samenhang. Daarom gaan we de openbare ruimte aanpakken zodat er een kloppend hart onstaat."

10 miljoen

De opknapbeurt kost bijna 10 miljoen euro. De Universiteit Maastricht, het AZM en de gemeente Maastricht betalen ieder één derde.
Bestuursvoorzitter Guy Peeters van het AZM
Gedeputeerde Peter van Dijk
Wethouder Gerdo van Grootheest