Maastrichtse uitvinding wint prestigieuze innvovatieprijs

Maastrichtenaar Gijsbert van de Wijdeven (59) heeft met zijn uitvinding van een compleet nieuw vaccinatiesysteem, de prijs Nationaal icoon gekregen.
Deze prestigieuze onderscheiding werd donderdagmiddag uitgereikt door minister Henk Kamp in het bijzijn van koning Willem-Alexander.

Uitvindingen met grote impact

Nationale iconen zijn innovatieve projecten die een grote maatschappelijke en economische impact kunnen hebben voor Nederland, zoals de Deltawerken, de Compact Disc en de kunstnier.

Bionaaldje

Gijsbert van de Wijdeven bedacht een vaccinatiesysteem - het bionaaldje- waarmee in korte tijd heel veel mensen kunnen worden ingeënt tegen ziekten zoals griep, hepatitis B, mazelen of Ebola.

Geen naalden meer

Het bionaaldje is een biologisch afbreekbare naald dat met een speciaal ontwikkeld apparaat in de huid wordt geschoten. In het lichaam breekt de naald binnen enkele minuten af en het (gedroogde) vaccin lost op en doet haar werk. Met de bionaald is er geen afvalberg meer van de miljarden naalden die jaarlijks worden weggegooid. Bovendien kan een persoon met dit systeem duizend mensen per uur vaccineren. Nu is dat nog veertig mensen per uur.

Vier winnaars

In totaal koos een jury onder leiding van Hans Wijers uit 165 inzendingen vier projecten, waaronder dus die van de bionaald.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!