'Stroomstoring Laurentius ziekenhuis door defecte accu'

Foto: archieffoto © Remco Koumans
Een accu met een verborgen defect veroorzaakte op 21 oktober de stroomuitval in het Laurentius ziekenhuis in Roermond.
Door de defecte accu sloeg de noodstroomvoorziening niet aan. Dat blijkt uit de presentatie donderdag door TNO van het onderzoek naar de stroomstoring in het ziekenhuis. Andere ziekenhuizen kan hetzelfde overkomen, waarschuwt TNO. Alle Nederlandse ziekenhuizen worden geadviseerd om te controleren of de noodstroom werkt.

Dubbel

Het bureau adviseert voeding en elektronische sturing voortaan dubbel uit te voeren. Het periodiek vervangen van accu's is onvoldoende. TNO stelt verder dat een noodstroomvoorziening ook met de hand moet kunnen worden gestart. Laurentius volgt deze aanbevelingen op.

Reactie

"Het lijkt erop dat er sprake is van domme pech", zo reageert ziekenhuisdirecteur Jack Thiadens op het TNO-rapport. "Gelukkig is er tijdens de stroomstoring geen patiënt in gevaar geweest en hebben we door een goede externe- en interne samenwerking alle patiënt veilig van zorg kunnen blijven voorzien."
De stroomstoring in het ziekenhuis duurde twee uur en trof vijfhonderd patiënten. Vijftien urgente patiënten werden naar andere ziekenhuizen gebracht.