Ex-PvdA'er Öztürk: ‘Kadaverdiscipline bij de PvdA’

Selçuk Öztürk in de Tweede Kamer © Peter Hilz/Hollandse Hoogte
Volgens ex-PvdA-Kamerlid Selçuk Öztürk heerste er binnen de Tweede Kamerfractie van zijn partij een 'kadaverdiscipline' en was er geen ruimte voor kritiek.
Dat zei het Nederlands-TurkseKamerlid uit Roermond vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw. Selçuk Öztürk was daar samen met Tunahan Kuzu te gast. De twee werden gisteren na een hoog oplopend conflict uit de Tweede Kamerfractie van de PvdA gezet.

Kadaverdiscipline
Öztürk en Kuzu uitten deze week in een interview met het AD openlijk kritiek op PvdA-minister Asscher. "De PvdA is een discussiepartij, wij dachten: dit kan", zei Özturk daarover bij Pauw. "Maar de partijtop zit in zo'n kadaverdiscipline, er is geen enkele ruimte om kritiek te bieden."

'Moge Allah je straffen'
De fractie van de PvdA was donderdagavond lang bijeen voor crisisoverleg. Daar was ook partijvoorzitter Hans Spekman bij aanwezig. De Telegraaf schreef vrijdag dat een van de twee Kamerleden zou hebben geroepen 'moge Allah je straffen'. Öztürk gaf in het gesprek bij Pauw toe dat hij dat tegen fractiegenoot Ahmed Marcouch zei. "Ik wilde eigenlijk godverdomme zeggen, maar ik dacht: Marcouch is nogal van het geloof, dus ik zeg dat."

'Ik voel me Limburger'
Na het vertrek van de twee Kamerleden werd vanuit PvdA-kringen gesuggereerd dat het tweetal meer de Turkse belangen zou behartigen, dan die van de PvdA. Öztürk ontkende dat ten stelligste. "Wij komen voor iedereen op. Ik kom uit Limburg. Ik voel me Limburger en ik kom ook voor Limburg op."