Zwijnenberg lijsttrekker Volkspartij Limburg

© ANP
Oud VVD-wethouder van Roermond Vincent Zwijnenberg is de beoogde lijsttrekker van de Volkspartij Limburg bij de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart volgend jaar.
De Volkspartij Limburg doet voor de eerste keer mee aan de Statenverkiezingen en is voortgekomen uit een initiatief van de Roermondse LVR. Ze is een bundeling van lokale (ex)politici uit heel Limburg.

Gesouffleerd
Zwijnenberg was wethouder voor de VVD in Roermond tot het moment waarop de liberalen in het kielzog van Jos van Rey uit de coalitie stapten toen die laatste verdacht werd van corruptie. Hij was één van de sollicitanten naar het burgemeesterschap in Roermond en werd net als de uiteindelijke kandidaat Ricardo Offermanns, gesouffleerd door Van Rey over vragen die de vertrouwenscommissie zou stellen.

Knoop doorgehakt
Bestuursvoorzitter Jo Timmermans van de Volkspartij Limburg laat weten dat dit tijdens de gesprekken met Zwijnenberg aan de orde is geweest, maar dat het geen reden was om hem niet op de eerste plaats te zetten. Sterker nog, het bestuur had een lijst met tien potentiele kandidaten, maar na de gesprekken met Zwijnenberg die bovenaan stond, werd de knoop al doorgehakt.

Lid

Timmermans benadrukt dat Zwijnenberg geen lid meer is van de VVD in Roermond, maar alleen nog van de landelijke VVD. Hij heeft zich niet uit eigen beweging gemeld, maar is door de initiatiefnemers benaderd.