Jaar cel voor grootschalige oplichting in Maastricht

© Thinkstock
De officier van justitie eist een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, tegen de 46-jarige Jeffrey de V. uit Maastricht.
Hij wordt ervan verdacht zich de afgelopen vier jaar op grote schaal schuldig te hebben gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte, in veel gevallen in de uitvaartbranche.

Auto's gestolen
De V. opereerde onder meer onder de vlag van de niet-actieve bedrijven Uitvaartzorg Limburg en Uitvaartzorg Deko. Zo huurde hij auto’s bij bedrijven in Maastricht, Kerkrade, Heerlen, Doenrade en Sittard. De huur werd niet betaald en in een aantal gevallen kwamen de auto’s ook niet terug.Wel kregen de verhuurders verkeersboetes binnen.

Niet betaalde doodskisten
Twee auto’s werden door de politie opgespoord: de ene auto was ergens achtergelaten, de andere werd, met drie inzittenden, gesignaleerd in Maastricht. De inzittenden verklaarden de auto weer gehuurd te hebben van De V. De V., die rouwstoetchauffeur is geweest, lichtte ook ‘collega’s’ in de branche op. Zo bestelde hij bij een bedrijf in Sevenum een aantal doodskisten die hij nooit betaalde.

Tienduizenden euro's
Een ex-vriendin en haar moeder raakten vele tienduizenden euro’s kwijt toen de vriendin met De V. een bedrijf in het uitvaartwezen wilde opzetten. Vooral de moeder doneerde forse bedragen aan De V., die moeder en dochter nota bene hadden leren kennen bij een begrafenis, om het bedrijf op te starten. Maar dat geld werd in werkelijkheid uitgegeven aan andere zaken. De ex-vriendin is ook een belangrijke getuige in de zaak, in die zin dat ze verklaart te vermoeden dat De V. een programma op zijn computer had staan waarmee hij bankafschriften kon vervalsen.

Ex lastiggevallen
Het overleggen van die afschriften was in veel gevallen V.’s methode om goederen mee te krijgen. De V., die gisteren voor de rechtbank in Maastricht niet kwam opdagen, zou zijn ex na beëindiging van de relatie nog een periode hebben lastiggevallen.

De V. leende ook een flink geldbedrag bij De Nederlandse Voorschotbank BV. Hij overlegde daarvoor een valse loonstrook afkomstig van één van zijn niet-actieve bedrijven.