Timmermans draagt macht over aan opvolger Koenders

Frans Timmermans (rechts) draagt de macht over aan zijn opvolger Bert Koenders © Ministerie van Buitenlandse Zaken
Frans Timmermans heeft zijn laatste werkdag in Den Haag erop zitten. Vrijdagmiddag droeg de minister van Buitenlandse Zaken het stokje over.
De Heerlenaar wordt opgevolgd door Bert Koenders.

Brussel
Frans Timmermans vertrekt naar Brussel en wordt daar commissaris en vice-voorzitter van de Europese Commissie. Koenders had een aantal aardige woorden over voor zijn voorganger. Volgens de PvdA'er heeft zijn collega in zijn tijd als minister het land kundig vertegenwoordigd.
Timmermans' opvolger Bert Koenders staat de pers te woord © Ministerie van Buitenlandse Zaken
Veel lof
Timmermans was bijna twee jaar minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (2007-2010) en geruime tijd Tweede Kamerlid voor de PvdA. Deze zomer was Timmermans veel in het nieuws rond de vliegramp met de MH17. Met zijn emotionele speech bij de de Vernigde Naties in New York oogstte hij veel lof. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek deze zomer dat maar liefst 88 procent van de ondervraagden een positief oordeel had over de de bewindsman.

Faux pas
Vlak voor zijn vertrek naar Brussel kwam Timmermans nog in de problemen. In een interview met Jeroen Pauw maakte de minister een pijnlijke uitglijder. De minister zei dat een passagier van het verongelukte vliegtuig MH17 een zuurstofkapje op zijn mond had. De uitspraak schokte nabestaanden, die hoorden deze informatie voor het eerst. Timmermans bood later zijn excuses aan voor de faux pas.