Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer

Wetenschappers van Maastricht UMC+ krijgen anderhalf miljoen euro subsidie om geneesmiddelen te testen tegen de ziekte van Alzheimer.
De onderzoekers denken dat medicatie die gebruikt wordt tegen multiple sclerose (MS) ook werkt in de preventie en behandeling van Alzheimer.

Alzheimer

Ongeveer 250.000 mensen in Nederland lijden aan de ziekte van Alzheimer. Deze hersenaandoening tast het geheugen van de patiënt aan. Het is nog onduidelijk hoe de ziekte ontstaat en bestaande geneesmiddelen hebben tot nu toe weinig effect op het verloop van de ziekte.

Onderzoek

Wetenschappers weten wel dat de vetstofwisseling een belangrijke rol speelt bij Alzheimer. Er zijn al medicijnen op de markt die hier invloed op hebben, zoals de medicatie bij de behandeling van multiple sclerose.
"We denken dan ook dat deze medicijnen tevens een gunstig effect hebben bij Alzheimer", zegt Pilar Martinez, de hoofdonderzoekster van Maastricht UMC+. "Ze werken namelijk precies in op het gedeelte van de vetstofwisseling dat ook verstoord is bij Alzheimerpatiënten."

Subsidie

In dit onderzoek testen de onderzoekers daarom soortgelijke en nieuwe geneesmiddelen op hun effect. De subsidie is verkregen in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie.