Snelle sloop van klooster St. Ludwig

Klooster St. Ludwig in Vlodrop zal zo snel mogelijk worden gesloopt. Daarmee wordt na achttien jaar juridische strijd het verdwijnen van het rijksmonument een feit.
Sloop is mogelijk omdat de Raad van State vrijdag het verzoek afwees van het Burgercomité St. Ludwig en het Cuypersgenootschap om afbraak uit te stellen. Zij wilden dat er eerst een definitief oordeel van de RvS komt over de rechtmatigheid van de door de gemeente Roerdalen afgegeven sloopvergunning.

Handtekening

Hoewel die definitieve uitspraak nog moet volgen, maakt de tussenuitspraak de weg vrij voor sloop van St. Ludwig. "We moeten nog een handtekening zetten onder het contract met een sloopbedrijf, maar dan kunnen we starten", laat Gerard Rieter van de stichting Meru weten. Een concrete datum is er nog niet.

Maharishibeweging

Meru is eigenaar van het klooster en wil op die plek iets nieuws bouwen dat past bij de Maharishibeweging. Het burgercomité en het Cuypersgenootschap vinden dat er nog steeds een herbestemming gevonden kan worden voor het klooster.

Nieuwe bestemming

De rechtbank in Roermond eerder en nu ook de RvS oordelen echter dat Meru voldoende onderbouwd heeft aangetoond dat een nieuwe bestemming financieel gezien niet haalbaar is. Bedragen om dat mogelijk te maken variëren van 67 tot 100 miljoen euro. De door Roerdalen afgegeven sloopvergunning is daarom terecht verleend.