Felle kritiek op Joods eerbetoon aan Duitse soldaten

Benoit Wesly (links) en Mattie Tugendhaft bij de herdenking in Haelen © John Peters (MGL)
Landelijke Joodse organisaties zijn niet te spreken over het eerbetoon dat Limburgse Joden donderdag brachten aan gesneuvelde Duitse soldaten in Haelen.
Vooral het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de overkoepelende organisatie van Joodse Gemeenten in Nederland, kraakt het initiatief om bij het Monument voor Verdraagzaamheid kransen te leggen.

'Zum Kotzen'
"Ik heb er maar één uitdrukking voor: Zum Kotzen!", zegt bestuurslid Gidi Markuszower. Ook het Centraal Joods Overleg kijkt op van de kranslegging voor geallieerde én Duitse soldaten. Voorzitter Joop Fransman: "We herdenken hier de slachtoffers en niet de daders, dacht ik toch."

Weggewuifd
Honorair consul van Israël, Benoit Wesly uit Maastricht, één van de kransleggers, wuift de kritiek weg. "Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers. Maar op andere dagen moeten we ook oog hebben voor andere soldaten die de dood in zijn gestuurd. Ja, ook de Duitse."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!