Hiddema sleept cartoonist Oppenheimer voor de rechter

© Foto's: Loraine Bodewes, Diana Scheilen
De Maastrichtse advocaat Theo Hiddema klaagt cartoonist en stadgenoot Ruben L. Oppenheimer aan wegens een tekening.
In een brief van de advocaat van Hiddema wordt Oppenheimer een kort geding in het vooruitzicht gesteld. Ook wordt een rectificatie en een voorschot op de schadevergoeding geëist.

Kijk hier of in de mediabox voor de hele brief

'Louche'

De landelijk bekende strafpleiter is boos vanwege een spotprent in een lokaal blad. Daarin wordt Hiddema door de tekenaar als ‘louche’ bestempeld. De flamboyante advocaat rookt daarbij op karakteristieke wijze een sigaret. Ook benadrukt Hiddema in de prent dat hij geen homo is. Iets waar hij in zijn recent verschenen biografie uitgebreid over schrijft.
© Cartoon: Ruben L. Oppenheimer
'Krabbelaar'
Theo Hiddema wil niets kwijt over de zaak. "Ik heb niets te zeggen over die krabbelaar. Bel maar met mijn advocaat", laat de strafpleiter desgevraagd weten.

Ben Zuidema
De titel van de tekening luidt ‘Aangifte tegen louche advocaat om boek’. Daarin verwijst Oppenheimer naar detective Ben Zuidema; Hiddema beticht hem in zijn boek van leugens. De detective deed daarop aangifte tegen de advocaat.
Het is niet voor het eerst dat Theo Hiddema kwaad is op Oppenheimer. Twee jaar geleden dreigde hij de cartoonist al eens voor de rechter te slepen. Oppenheimer noemde hem in een van zijn eerdere creaties ook ‘louche’.

Geen zorgen

Oppenheimer maakt zich geen zorgen om de brief. "Als een Nederlandse rechter Hiddema in het gelijk zou stellen, dan kunnen alle andere mensen die ik in het verleden heb getekend ook naar de rechter stappen. Dat betekent het einde van mijn vak."

Publiciteit

Volgens de cartoonist van onder meer de NRC en De Standaard is Hiddema duidelijk 'op zoek naar de publiciteit'. "Hij wil weer in beeld komen. Ik denk dat de verkoop van zijn biografie tegenvalt. Een relletje komt nu niet slecht uit."