Europarlement stemt over Commissie met Timmermans

Het Europees Parlement stemt woensdag in Straatsburg over de aanstelling van de nieuwe Europese Commissie, met daarin Frans Timmermans uit Heerlen.
De stemming is min of meer een formaliteit. Een meerderheid van de afgevaardigden ging de afgelopen weken al akkoord met de kandidaten voor het nieuwe dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Hoogste vicevoorzitter

Timmermans is een van de 27 commissarissen die op 1 november voor vijf jaar aan de slag gaan. Hij wordt hoogste vicevoorzitter, de op-een-na hoogste post in de commissie, en gaat zich bezighouden met de portefeuilles Betere Regelgeving, Relaties met de Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten en mogelijk ook Duurzaamheid. De nieuwe voorzitter Juncker maakt vanochtend, vlak voor de stemming om 12 uur, nog enkele aanpassingen in het takenpakket van de commissarissen, naar verluidt ook in dat van Timmermans.
L1 is de hele dag in Straatsburg. Verslaggever Jolien Linssen doet uitgebreid verslag op de radio van de voorbereidingen en wat er allemaal gebeurt in het Europees Parlement. Ook in het L1NWS om 17.30 komt de benoeming van Timmermans uitvoerig aan bod.
AvondGasten maakt een speciale uitzending op locatie in het Europees Parlement. Die wordt morgen uitgezonden.