'Voor eind van het jaar plan gereguleerde wiet in Heerlen'

© Bas Quaedvlieg (MGL)
De gemeente Heerlen komt nog voor het eind van het jaar met een concreet plan voor gereguleerde wietteelt.
Paul Depla toonde zich eerder al voorstander van het reguleren van de wietteelt. In Nederland is de verkoop van cannabis toegestaan, maar het telen ervan verboden.
Uitspraak Groningen
Depla reageert met zijn plannen op een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank van Groningen. Die oordeelde donderdag dat een man en een vrouw uit Bierum schuldig waren aan het telen van wiet, maar legde het tweetal geen straf op. Justitie had een forse werkstraf geëist, maar volgens de rechter handelde het koppel in de geest van het Nederlandse gedoogbeleid.

Depla komt nu nog voor het eind van het jaar met een concreet plan. "We hopen het snel te gaan doen, maar het moet wel juridisch houdbaar zijn", benadrukte de burgemeester. De gemeente Heerlen is op dit moment in gesprek met een ondernemer die de wiet moet gaan telen.

Ivoren toren
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten toonde zich tot op heden een sterk tegenstander van het reguleren van de wietteelt. Depla roept Opstelten op om in gesprek te gaan met lokale bestuurders over de problemen rond het gedoogbeleid. Volgens Depla moet Opstelten 'uit zijn ivoren toren komen'. "Het wordt tijd dat hij uit die Haagse kaasstolp komt om te horen wat hier de echte problemen zijn", aldus Depla.