Justitie eist vier jaar voor steekpartij in Geleen

De rechtbank in Maastricht. © L1
Justitie heeft vier jaar cel -waarvan één jaar voorwaardelijk- geëist tegen de 24-jarige Heerlenaar R. B. voor een steekpartij in Geleen.
B. stak op 22 september vorig jaar een man drie keer met een mes. De man raakte gewond en moest naar het ziekenhuis. Justitie stelde maandag voor de rechtbank in Maastricht dat B. het slachtoffer wilde doden.

Stak drie keer
De steekpartij vond plaats in en voor een restaurant aan de Rijksweg in Geleen. B. zag dat het latere slachtoffer in een schermutseling verwikkeld was geraakt met een vriend en een vriendin van hem. Toen de vriendin klappen kreeg, mengde B. zich in het conflict. Hij stak het slachtoffer uiteindelijk drie keer met een mes dat hij had meegenomen van de tafel.
'De weg kwijt'
De psycholoog en de psychiater die B. hebben onderzocht, maakten duidelijk dat het heel aannemelijk is dat de verdachte 'de weg kwijt' was, omdat hij zag dat een vriendin van hem werd mishandeld door het latere slachtoffer. Uit psychisch onderzoek blijkt dat B. een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft.

Moeder mishandeld
Als kind zag hij vaker hoe zijn moeder mishandeld werd. Daardoor was het volgens de onderzoekers goed mogelijk dat bij hem de stoppen doorsloegen toen hij zag dat een vrouw werd mishandeld. Zij vinden dat B. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.

Volgens justitie staat helemaal niet vast dat B. heeft gezien dat een vrouw werd belaagd en mishandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!