Klein aantal geldautomaten Rabobank raakt leeg

© Thinkstock
Rabobank liet zaterdag rond het middaguur weten dat 92 (4 procent) van zijn 2300 geldautomaten leeg zijn.
Op dit moment is het al niet meer mogelijk om te pinnen in Horst en Sevenum. Daar zijn de pinautomaten al leeg, meldt HALLO Horst aan de Maas. Een woordvoerder zei te verwachten dat het aantal lege pinautomaten in de loop van de dag oploopt.

Verbod op acties

Brink's Nederland gaat de rechter vragen verdere vakbondsacties te verbieden. De geldtransporteur heeft een kort geding aangespannen tegen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De zaak dient maandag bij de rechtbank in Utrecht, maakte de directie van Brink's Nederland zaterdag bekend.

Vakbonden

De bonden riepen hun leden bij Brink's vrijdagavond op geldautomaten van Rabobank, ABN Amro en SNS Bank vanaf zaterdag 06.00 uur niet meer bij te vullen. Dit uit protest tegen de manier waarop de geldtransporteur wil reorganiseren.

'Verkeerde keuze'

Volgens de directie maken de bonden met deze actie een verkeerde keuze. "In plaats van andere cash-logistieke dienstverleners aan te spreken op hun verplichting om banen te behouden, kiezen zij voor media-aandacht en het dwarsbomen van de noodzakelijke reorganisatie bij Brink's. Dit levert een direct gevaar op voor de continuïteit van ons bedrijf", aldus de directie in een verklaring.
De vakbonden deden hun oproep na het uitblijven van overeenstemming over een goed sociaal plan voor de circa zeshonderd van de meer dan duizend werknemers die hun baan verliezen.

Grootste klant

Brink's snijdt in het personeelsbestand in verband met het verlies van zijn huidige grootste klant Rabobank, die volgend jaar overstapt naar Geld Service Nederland (GSN). Momenteel lopen er nog steeds gesprekken met betrokken partijen om medewerkers van Brink’s onder te brengen bij GSN of andere aanbieders.
Actiecoördinator namens FNV en CNV Leen van der List zegt in een reactie vertrouwen te hebben in het oordeel van de rechter. Hij wijst er in dat verband op dat alles wordt gedaan om de actie veilig te laten verlopen en maatschappelijke ontwrichting te voorkomen.

Zaterdag

Volgens hem doet het overgrote deel van de zaterdagploeg (circa tweehonderd werknemers) mee aan de actie, die zich vooral richt op de geldautomaten van Rabobank en in mindere mate op die van ABN Amro en SNS. Hij benadrukt dat werkzaamheden zoals het ophalen van geld bij supermarkten, wel gewoon worden verricht.