Winkel in moskee Venray moet dicht

De Stichting Marokkaans Islamitisch Centrum Venray moet het winkeltje in haar moskee sluiten.
Het bestuur verzet zich tegen het besluit van de gemeente, omdat die tot sluiting van de moskee zou leiden.

Brukske

Twee ondernemers in het winkelcentrum van de wijk Brukske verzochten de gemeente op te treden tegen de illegale verkoop van levensmiddelen in de moskee. Tijdens de controle bleek inderdaad dat een ruimte van twaalf vierkante meter in gebruik is als winkel. Er worden voornamelijk droge producten verkocht, zoals bonen en linzen.
Niet toegestaan
In dit deel van de wijk is detailhandel, ofwel rechtstreekse verkoop aan klanten, niet toegestaan. Burgemeester en wethouders hebben onderzocht of het winkeltje desondanks aanvaardbaar kon zijn, maar dat bleek niet het geval. Detailhandel is alleen mogelijk in het winkelcentrum of in de centra van dorpen en wijken.

Lege panden
Als het college over zijn hart zou strijken, zou het oneerlijke concurrentie creëren en een ongewenst voorbeeld geven. Bovendien staan in de winkelgebieden voldoende panden leeg waar de stichting haar producten kan verkopen.

'Grote zorgen'

Het bestuur van het Marokkaans Islamitisch Centrum maakt zich 'grote zorgen' over het voortbestaan van de moskee als de winkel gesloten moet worden. Volgens het bestuur zijn de inkomsten van de winkel nodig om de moskee open te kunnen houden.