Vrouw uit Limbricht in hongerstaking voor uitkering

Elisa Castro uit Limbricht is sinds 5 december in hongerstaking omdat ze ‘ziek is geworden van de manier waarop de gemeente de wetten hanteert’.
De geboren Chileense heeft een voorlopige voorziening aangevraagd bij de bestuursrechter om de beslissing van de gemeente Sittard-Geleen, het stopzetten van de uitkering en het terugbetalen van de 10.000 euro die zij in die periode ontving, te schorsen.

Twee bankrekeningen in Chili
Castro heeft in juni 2013 een uitkering aangevraagd. In februari van dit jaar werd haar uitkering stopgezet. "De enige reden waarom de uitkering van mijn cliënt is stopgezet is het feit dat ze twee bankrekeningen in haar geboorteland Chili had", zegt advocaat Bianca Dautzenberg- Dieteren.

Volgens de raadsvrouw heeft haar cliënt aan kunnen tonen dat er op één rekening geen geld stond, maar was dit bij de andere rekening, die beveiligd was, niet direct aantoonbaar. "De gemeente wilde bankafschriften zien om te toetsen of mijn cliënt vermogen had. Ze heeft vervolgens haar zuster gemachtigd om deze rekening op te halen.We hebben aangetoond dat er sinds 2012 geen mutaties meer hebben plaatsgevonden op deze rekening en dat deze inmiddels ook is opgeheven", zegt de raadsvrouw.

Zorgen over gezondheid
Elisa Castro heeft laten weten zeker tot de na uitspraak van de voorzieningenrechter nog in hongerstaking te blijven. Raadsvrouw Dautzenberg- Dieteren maakt zich dan ook zorgen over de gezondheid van haar cliënt en overweegt een huisarts in te schakelen.

Een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen laat weten dat de gemeente niet inhoudelijk te reageert op individuele casussen. "Daarnaast is de zaak onder de rechter en wachten we de uitspraak af. Uitkeringsaanvragen worden door onze dienst Sociale Zaken zorgvuldig beoordeeld aan de hand van verschillende criteria."

Niet mee eens?
De zegsman benadrukt dat daarbij de wettelijke regelingen worden gevolgd die bepalen aan welke regels uitkeringsgerechtigden moeten voldoen. "Als cliënten van mening zijn dat de wettelijke regelingen niet voldoen, dan moeten zij zich wenden tot de instanties die deze regels opstellen."