'Verhuizing Gláucio (12) in strijd met kinderrechten'

© Facebook/Help Glaucio om hier in Nederland te blijven
De verplichte verhuizing van de 12-jarige asielzoeker Gláucio Ventura Tiago is in strijd met de kinderrechten.
Dat zegt Defense for Children. Die organisatie zet zich in voor Gláucio en zijn familie. Glaucio, z'n ouders en z'n zus moeten begin januari verhuizen van het asielzoekerscentrum in Venlo naar het Brabantse Gilze-Rijen, waar ze worden voorbereid op vertrek uit Nederland. En dat terwijl het gezin net geaard is in Venlo.

Jaarlijks ritueel
Defense for Children vindt dat belachelijk. "De familie Ventura heeft dit al twee keer eerder meegemaakt. Beide keren hebben ze gelijk van de rechter gekregen dat dit niet mocht. Het lijkt een soort jaarlijks ritueel te worden."

Burgeroorlog
Glaucio voetbalt in de D1 van SV Blerick en zit in de brugklas op het Valuascollege. De jongen werd 12 jaar geleden geboren in Nederland. Zijn ouders vluchtten 15 jaar geleden uit Angola vanwege de burgeroorlog daar. Het gezin van Glaucio is uitgeprocedeerd omdat Gláucio’s vader militair was en hij verdacht wordt van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in Angola.

Toch blijven
Er bestaat nog een mogelijkheid dat het gezin toch in Nederland mag blijven. Staatssecretaris Fred Teeven bekijkt nog voor het einde van het jaar een aantal bijzondere gevallen, waarvan dit er ook een is. Hij kan bepalen dat Gláucio toch mag blijven. Daarnaast loopt ook nog een procedure bij de rechter.