Genk maakt lawaai rondom sluiting Ford Genk

Medewerkers van Ford Genk bij een 'poortactie' eerder dit jaar. © Ermindo Armino
De beëindiging van de autoproductie bij Ford Genk zal niet geruisloos verlopen.
Op initiatief van de stad Genk wordt, als gebaar van solidariteit met de Ford-medewerkers, donderdag om 12:30 uur twee minuten lang lawaai gemaakt.

Decibellen

Elf gemeenten steunen het inititief. "Het hele land zal ons horen", zegt wethouder Joke Quintens. "We roepen iedereen op om mee te doen. Hoe, dat maakt niet uit. Claxonneren, de fietsbel rinkelen, op potten of pannen slaan, je stem laten horen of de volumeknop van de radio vol open draaien."

Allerlaatste auto

Afgelopen vrijdag zijn op emotionele wijze de laatste onderdelen voor de allerlaatste auto in de Ford-fabriek geperst. Die zal naar verwachting woensdag van de band rollen. Vrijdag is er een afsluitende manifestatie voor het hele Ford-personeel.

Valencia

Eind 2012 werd besloten de fabriek in 2014 te sluiten en de productie over te hevelen naar een nieuwe faciliteit in het Spaanse Valencia. Ford Genk heeft nog circa 4000 medewerkers op de loonlijst, onder wie veertien uit deze provincie. Voor enkele honderden betekent de sluiting deze week nog niet het definitieve einde van hun verblijf bij Ford. Zij zullen de komende maanden nog meehelpen met het ontmantelen van de autofabriek.