Controle op alcoholwet in Limburg vaak wassen neus

© Archief L1
Sinds de invoering van de alcoholwet begin dit jaar, hebben Limburgse gemeenten nog nauwelijks opgetreden tegen cafés en tegen jongeren die de regels overtreden.
Dat blijkt uit een inventarisatie van L1 onder tien gemeenten in Limburg. Jongeren onder de 18 mogen sinds 1 januari geen alcohol meer kopen in slijterij of supermarkt.

En in cafés, clubs en andere horecazaken mogen ze geen alcohol meer drinken. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving, maar die blijkt moeilijk. Veel gemeenten geven aan dat daarom voorlichting een belangrijke rol speelt.

Veel verschil
Het beleid per gemeente verschilt enorm. Maastricht bijvoorbeeld controleert actief. Dit jaar zijn daar 18 jongeren bekeurd voor het drinken van alcohol. En één kroeg is door de gemeente gesloten.

Maar de gemeente Weert controleert dan weer helemaal niet actief. De overige gemeenten zitten daar qua beleid tussenin.

Kansloos
"De alcoholwet werkt niet. Je mag thuis wel drinken en in een kroeg niet? Dat is kansloos", zegt Martijn Veen van Horecabrains Nederland, een landelijk samenwerkingsverband van horeca-ondernemers.

Comadrinkers
"Gemeenten kunnen deze wet ook helemaal niet handhaven. Daar hebben ze veel te weinig mankracht en budget voor". Veen vreest voor meer comadrinkers.

"Thuis achter de voordeur is er geen sociale controle. In de horeca gebeurt het schenken van alcohol altijd onder toezicht. Ook aan jongeren ouder dan 16 jaar".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!