Gulpen-Wittem wil nieuw wandelgebied op Gulperberg

De Gulperberg moet één groot wandel- en natuurgebied worden. © Johannes Timmermans
De gemeente Gulpen-Wittem wil graag het gebied op de Gulperberg, waar nu nog de zwartgeblakerde resten van het afgebrande Panoramarestaurant liggen, omtoveren tot een wandelgebied.
Momenteel voert de gemeente gesprekken met de eigenaar van de grond, Paul Rutten, en de provincie om de betreffende grond aan te kopen. Dat laat wethouder Piet Franssen weten. "Het moet weer worden zoals het vroeger was: een wandelpark."

'Schandvlek van Gulpen'

Met de sanering van de overblijfselen van het restaurant, het dierenpark en de speeltuin én met de herinrichting van het terrein moet een einde komen aan de al jaren heersende desolate toestand op de berg.
In de volksmond wordt dat gebied al bestempeld als de 'schandvlek van Gulpen'.

Grootse plannen

Oud-directeur van de Gulpener Bierbrouwerij Paul Rutten, die zich ook al heel lang ergerde aan de bouwval, kocht de grond met grootse plannen.
Maar de gemeente wilde daar geen grootschalige toeristische ontwikkelingen en weigerde een vergunning te verlenen. Daardoor zag Rutten geen perspectief meer ziet voor een rendabele investering.

Nieuwe plannen

De voorkeur van de gemeente gaat uit naar aankoop, opschoning en landelijke inrichting van het gebied. Voor de noodzakelijke aankoop wil de gemeente 200.000 euro uittrekken.
De financiering van de sloop moet elders vandaan komen. Daarom is steun van de provincie onontbeerlijk.