Zoeken naar geld voor zwemles in Weert

Het zwembad in Weert krijgt een half jaar de tijd om alternatieve bezuinigingen te zoeken voor het afschaffen van het schoolzwemmen.
Directeur Leo Steegs van zwembad De IJzeren Man denkt die wel te kunnen vinden.

Afschaffen van schoolzwemmen

Terwijl in de Poort van Limburg een landelijk congres plaatsvindt over de toekomst van de zwembaden en mogelijkheden ze te behouden, wordt iets verderop in het gemeentehuis gepraat over het afschaffen van het schoolzwemmen en hogere entreeprijzen voor zwembad De IJzeren Man.

Bezuinigingen

De gemeenteraad van Weert behandelt de begroting voor volgend jaar. Eentje met een groot gat dat met bezuinigingen en extra inkomsten gedicht moet worden. Het afschaffen van het schoolzwemmen zou het gat met 115.000 euro minder diep maken. "Zoú", zegt zwembaddirecteur Leo Steegs met nadruk.

Beïnvloedbare kosten

"Als je in een begroting posten gaat schrappen, moet je goed kijken welke kosten je kunt beïnvloeden en welke niet. Van die 115.000 euro bleek maar 47.000 euro beïnvloedbaar. De rest zou je dus sowieso niet kunnen bezuinigen. Die kosten, zoals afschrijving op gebouwen, liggen vast", zegt Steegs.

Slecht imago

"Het schoolzwemmen, verhoging van de entreegelden met één euro en het schrappen van onderhoud voor volgend jaar. Samen iets van drie ton. Ik heb meteen gezegd dat een verhoging van de entree met 25 procent averechts kan werken. Bezoekers blijven weg en je krijgt als zwembad een slecht imago. Uiteindelijk kan een prijsverhoging meer kosten dan dat het oplevert."

Bezuinigingen 'on hold'

De politieke partijen waarmee Steegs gesprekken voerde waren niet ongevoelig voor diens argumenten en zetten de bezuiniging een half jaar 'on hold'. "Dat geeft mij tijd onderzoek te doen naar alternatieven", zegt Steegs. "Die denk ik te kunnen vinden, zodat het schoolzwemmen kan blijven. Dat vind ik belangrijk. Niet alleen voor de beweging van de kinderen, maar voor sommigen, veelal kinderen van allochtone ouders, als bittere noodzaak."