Lies Visschedijk en Gooische Vrouwen redden bioscoopjaar

Lies Visschedijk, Linda de Mol, Susan Visser en Tjitske Reidinga bij de première van Gooische Vrouwen 2 © ANP/Levin den Boer
De film Gooische Vrouwen 2, met Lies Visschedijk uit Heel, heeft er voor gezorgd dat de Nederlandse bioscopen in 2014 toch ongeveer evenveel bezoekers als het jaar ervoor trokken.
Het leek er even op dat de Nederlandse bioscopen in 2014 afstevenden op een flinke daling van hun bezoekers, maar mede door het succes van Gooische Vrouwen 2 trok het bezoek in het najaar toch nog bij.

30,8 miljoen bezoekers

De bioscopen verwelkomden uiteindelijk 30,8 miljoen bezoekers, ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Dat werd dinsdag bekend bij de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) in Amsterdam.

Record voor Gooische Vrouwen

De best bezochte film van 2014 was Gooische Vrouwen 2, gevolgd door The Hobbit: Battle Of The Five Armies en The Wolf of Wall Street. Gooische Vrouwen brak record na record en de kaartverkoop bracht 10,1 miljoen euro op, de hoogste van alle films vorig jaar. De totale inkomsten uit de verkoop van bioscoopkaartjes kwam uit op bijna 250 miljoen euro, eveneens vrijwel gelijk aan het jaar ervoor.

WK voetbal

De daling van het aantal bioscoopbezoekers tot en met september kwam volgens de organisaties door het WK voetbal. Het uitkomen van Gooische Vrouwen 2, die ruim 1 miljoen mensen trok, maakte veel goed in het najaar. Ook andere Nederlandse films hadden succes. Zo behaalden Pak Van Mijn Hart, Soof en Toscaanse Bruiloft de platina status (meer dan 400.000 bezoekers). Ruim 6,4 miljoen mensen bezochten vorig jaar een film van eigen bodem.

Lichte groei voor filmhuizen

De arthouses en filmhuizen kenden overigens wel een lichte groei. Het aantal bezoeken nam toe van ruim 2,3 miljoen in 2013 naar ruim 2,4 miljoen in 2014. Vooral de films Boyhood en The Grand Budapest Hotel deden het goed. De best bezochte Nederlandse film in filmhuizen was Dorsvloer Vol Confetti met ruim 34.000 bezoeken.

Weer meer bioscopen

Vorig jaar kwamen er 4500 bioscoopstoelen bij, waardoor er nu in totaal 140.500 zijn. Het aantal malen dat een stoel werd verkocht, daalde hierdoor opnieuw. Recent geopende filmzalen zagen nog wel een groei in hun bezoekers. De meeste bestaande bioscopen trokken echter minder filmliefhebbers dan in 2013.