Moeten de inwoners van Roermond zich zorgen maken?

© ANP/Marcel van Hoorn
Moeten de inwoners van het met asbest besmette gebied in Roermond zich zorgen maken?
We hebben die vraag voorgelegd aan hoogleraar toxicologie Ivonne Rietjens van de Universiteit Wageningen en asbest-expert Ton Witteman.

Concreet gevaar
Volgens beide deskundigen is het moeilijk te zeggen of de bewoners van het getroffen gebied concreet gevaar lopen. De kankerverwekkende asbestvezels zijn alleen schadelijk wanneer ze worden ingeademd.

"Alles hangt af van de mate waarin je wordt blootgesteld", zegt Rietjens. Asbest-expert Ton Witteman beaamt dat. "We moeten de mensen niet te bang maken. Of ze een groot risico lopen, is eigenlijk niet te zeggen."

Geen veilige grens
Volgens hoogleraar Rietjens moet iedereen zich realiseren dat asbest kankerverwekkend is. "Er is geen veilige grens, waarbij je kunt zeggen: als je daaronder zit, is er niets aan de hand. Hoe hoger de dosis, hoe groter het risico."

Jaren na blootstelling
Kanker, veroorzaakt door het inademen van asbestvezels, ontstaat vaak pas jaren na blootstelling. "Het heeft ook geen zin om morgen naar de dokter te hollen", zegt Witteman, "die kan ook niets zien." Wel is volgens hem aan het type kanker precies te zien als die ontstaan is door blootstelling aan asbest. "Die kanker is voor 100 procent te herleiden naar asbestvezels."

Nauwelijks iets te merken

Volgens Witteman, die zelf een bedrijf heeft dat asbest verwijdert, is het vervelende dat in een besmet gebied nauwelijks iets te merken is. "Je kan het niet zien, ruiken, proeven of horen." Wel is asbest volgens Witteman te meten, maar ook dat is geen eenvoudige klus.

Volg de situatie in Roermond via ons live-blog.

Vragen en antwoorden

Wat moet ik als bewoner doen? Kan ik wel met de trein Roermond in en uit? Wie maakt mijn tuin schoon? Dat zijn een paar van de veelgestelde vragen die Stichting City Roermond op een rijtje heeft gezet. Bekijk de vragen en antwoorden hier.