Raad in Kerkrade wil reële cijfers parkeren

© Thinkstock
De raadsfracties in Kerkrade krijgen inzicht in de werkelijke kosten van gratis parkeren in het centrum.
Zij hebben daar woensdag nadrukkelijk om gevraagd omdat zij struikelen over de beschikbare 'cijferbrij'.

Gratis parkeren

De ondernemers in het centrum van Kerkrade willen af van het betaald parkeren. Maandag protesteerden ze hiertegen. Volgens de ondernemers verliezen zij elke dag klanten aan winkelcentra in de directe omgeving waar het parkeren gratis is. Het college van B en W gaat daar echter niet op in omdat het invoeren van gratis parkeren in het centrum een fors gat in de begroting schiet.

Acht ton

Volgens het college loopt Kerkrade bij het invoeren van gratis parkeren in het centrum jaarlijks zo’n acht ton mis. "Iets anders kan ik er niet van maken", zegt wethouder Jo Bok. Het college blijft dan ook bij zijn eerdere voorstel: gratis parkeren op het Kerkplein en één uur goedkoper parkeren op het Kloosterraderplein.
Dat kost de gemeente circa 80.000 euro, aldus B en W. Elders in het centrum blijft het huidige parkeerbeleid - één euro per uur - van kracht.

Ook minder kosten

De oppositiepartijen in de raad plaatsen grote vraagtekens bij het rekensommetje van het college. Bij het afschaffen van betaald parkeren vallen inderdaad inkomsten weg, erkennen zij, maar daar staat tegenover dat de gemeente in dat geval ook minder uitgaven heeft: de kosten voor het onderhoud van de parkeermeters vallen weg.

Berekeningen

Daar komt volgens de partijen bij dat de opbrengst van het betaald parkeren terugloopt. In het najaar hebben B en W de verwachte inkomsten voor dit jaar al met 160.000 euro verlaagd. Uit de laatste cijfers blijkt dat ook de bijgestelde prognoses te optimistisch zijn en dat er nog eens 80.000 euro af gaat. Het duizelt de raad onderhand van die afwijkende berekeningen.

Op een rijtje

Raadslid Andy Rossel (Groen- Links) heeft het college dan ook gevraagd om alle cijfers op een rijtje te zetten, zodat duidelijk wordt wat het afschaffen van betaald parkeren de gemeente werkelijk zou kosten.

Keuze maken

Wethouder Dion Schneider van financiën heeft de gemeenteraad dat overzicht toegezegd. Hij verwacht dat de gevraagde staatjes nog komend weekeinde in de bus liggen bij de raadsleden. Vervolgens kan de gemeenteraad later deze maand 'op basis van reële cijfers' een keuze maken.