Plasterk: geen signalen fraude bij DigiD-lek gemeenten

Minister Ronald Plasterk heeft geen enkele reden om aan te nemen dat er gefraudeerd is in de twaalf gemeenten waar de beveiliging van DigiD niet op orde was.
Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken dinsdag in een kamerdebat. Plasterk sluit de fraude niet volledig uit, maar er zijn volgens hem geen meldingen binnengekomen.

Heerlen, Roermond en Weert
Uit een uitzending van het televisieprogramma Opgelicht?! eind oktober bleek dat zeker twaalf gemeenten gedurende een heel jaar kwetsbaar zijn geweest voor mogelijk DigiD-misbruik. Logius, een overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor ICT-voorzieningen, erkende dat in de uitzending. In Limburg zou het gaan om de gemeenten Heerlen, Roermond en Weert. De drie steden ontkenden dat er sprake zou zijn geweest van een lek of dat ze zouden behoren tot de 'kwetsbare gemeenten'.

Lek binnen 24 uur gedicht
Plasterk liet dinsdag merken dat hij tevreden is over de reactie van Logius toen het lek door een hacker werd gemeld. Binnen 24 uur werd het lek gedicht, aldus de minister, waarna Logius is gaan uitzoeken wat de gevolgen waren. Plasterk uitte wel zijn verbazing dat het lek 'zo lang open heeft gestaan', maar zei erbij dat hackers altijd wel weer nieuwe achterdeurtjes zullen vinden.