Vignet voor Duitse wegen toch niet nodig

Duitse autosnelweg. © archieffoto
Nederlandse automobilisten die ook in Duitsland rijden, hoeven toch geen vignet aan te schaffen.
Maandenlang zag het ernaar uit dat Nederlanders die met de auto naar Duitsland willen, vanaf 1 januari 2016 een vignet zouden moeten kopen en achter de voorruit plakken.

Elektronisch aanvragen

Volgens het wetsontwerp dat minister Alexander Dobrindt (CSU) van Verkeer donderdag naar het kabinet heeft gestuurd, hoeft dat niet meer. De tol moet elektronisch van tevoren worden betaald via internet of bij een tankstation. De Duitse autoriteiten controleren dan op Autobahnen of andere federale wegen de kentekens van langsrijdende auto's en vergelijken die met de in de computer opgeslagen gegevens.

'Entreegeld'

Naast een 'jaartol', al naargelang het type auto 74 à 130 euro, bestaat er voor Nederlanders de mogelijkheid 10 euro 'entreegeld' te betalen voor 10 dagen of 22 euro voor 2 maanden.
Het 'uitmelken' van automobilisten die niet in Duitsland wonen, moet 700 miljoen euro per jaar opleveren. Het innen van de tol gaat naar schatting 195 miljoen kosten. Het half miljard dat overblijft, moet worden geïnvesteerd in de infrastructuur, aldus de minister.
Automobilisten die in Duitsland wonen, worden via de wegenbelasting gecompenseerd voor de tolheffing. De middenstand in de grensstreek vreest dat buitenlandse klanten wegblijven als er 'entreegeld' wordt geheven voor Duitsland.