Burgemeester Cox kritisch over digitale aangiftes

De politie in de Westelijke Mijnstreek kent met Sittard na de uitvoering van de herhuisvestingsplannen nog maar één volwaardig politiebureau.
De bureaus in Geleen en Stein worden steunpunten.

Burgemeester kritisch

Volgens burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen was het al geruime tijd duidelijk dat dit ging komen. Cox is echter wel kritisch op het doen van digitale aangiftes bij deze verandering. "De digitale aangifte wordt belangrijker, waarbij het van groot belang is om dat goed te regelen en de terugkoppeling aan inwoners degelijk te doen. Anders kan dit een negatief effect hebben op de aangiftebereidheid", zegt Cox.

Opstelten

Het aantal volwaardige politiebureaus zal de komende jaren in Limburg flink afnemen. Dat maakte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) deze week in een brief bekend.

Robuuste Basisteam

Voor de Westelijke Mijnstreek betekent dit concreet dat het zogenaamde Robuuste Basisteam (RBT) aan het Stationsplein in Sittard ligt. Het politiebureau aan de Mauritslaan in Geleen wordt een steunpunt. Het bureau aan de Drossaert J. van Kesselstraat in Stein krijgt dezelfde functie.

Meer wijkagenten

Volgens Cox is verder bij de politie de wens uitgesproken om meer wijkagenten in te zetten en ze te laten participeren in de gemeentelijke wijksteunpunten, waardoor in de wijken ook agenten zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor inwoners. "Tenslotte heb ik begrepen dat de politie gaat werken met zogenoemde PV-teams, die bij inwoners die aangifte hebben gedaan op bezoek gaan", aldus Cox.

Schinnen

Burgemeester Berry Link van Schinnen is verheugd dat het aanlooppunt in Schinnen, gevestigd in het gemeentehuis, blijft gehandhaafd. "In eerste instantie leek het dat ons punt, dat alleen op woensdag geopend is, zou sluiten. Maar als je de kleine lettertjes leest, blijkt dat de aanlooppunten in Beek aan de Raadhuisstraat en het aanlooppunt aan Scalahof in Schinnen blijven. Gelukkig. Niet alle inwoners willen of kunnen alles via internet doen. Als het Schinnense punt zou sluiten, had ik bezwaar aangetekend."