ICT-chaos bij tunnels A73 kostte 100 miljoen extra

De noordelijke mond van de Roertunnel. © Google Streetview
Het ICT-gedeelte van de A73-tunnels in Roermond en Swalmen was een chaos. Dat alleen al kostte de schatkist honderd miljoen euro extra.
Tot die conclusie komt een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer. Die commissie onderzocht falende ICT-projecten van de overheid.

136 miljoen

Het verantwoordelijk ministerie van verkeer had de aansturing van het ICT-projcect niet op orde. De kosten op de verkeers- en tunneltechnische installaties waren drie keer hoger dan begroot. In totaal werd er 136 miljoen euro aan uitgegeven in plaats van 37 miljoen.
Uit het rapport blijkt dat het bij de tunnels onduidelijk was wie waar verantwoordelijk voor was. Daardoor had niemand het totale overzicht over de verschillende softwaresystemen.

Veel te ingewikkeld

De technologie was te ingewikkeld en werd onderschat. De tunnels van Roermond en Swalmen moesten de veiligste van Europa worden. Voormalig tunnelregisseur Ruijter bevestigt dat in het rapport: "Er zit meer code in de tunnels van de A73 dan in een Boeing 747." Mensen van Rijkswaterstaat wisten niet hoe ze de veiligheidssystemen moesten bedienen.

Aanpassingen

De technische installaties werden tijdens de bouw voortdurend gewijzigd. Zo werd het brandblussysteem nog tijdens de bouw veranderd. Dergelijke aanpassingen leidden tot vertragingen en hoge kosten.