Voltallig parlement NRW tegen Duitse tolplannen

Duitse autosnelweg. © archieffoto
Alle fracties in het parlement van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen hebben zich donderdag uitgesproken tegen de tolplannen.
Ook in gewijzigde vorm ziet de deelstaat niks in de plannen van de federale minister van Verkeer Alexander Dobrindt van de Beierse CSU.

Niet elk landweggetje

De christendemocratische CDU claimde wel in Berlijn te hebben bereikt dat 'niet op elk landweggetje' tol wordt geheven. Automobilisten uit het buitenland hoeven volgens het herziene plan, dat in 2016 moet ingaan, alleen nog maar te betalen op snelwegen. Dat komt tegemoet aan bezwaren van de middenstand in de grensstreek, die bang was Nederlandse en Belgische klanten te verliezen.

Noord-Rijnland-Westfalen grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel.

Privacy

De Piratenpartij vreest voor de privacy van de automobilisten omdat kentekens van langsrijdende auto's worden geregistreerd. Dat kan leiden tot 'totale controle'. De overheid zou in de 'verleiding' kunnen komen de gegevens die over de verplaatsingen van burgers opgeslagen worden ten behoeve van de tolheffing, ook voor andere doeleinden te gebruiken.

Noodrem

Volgens de liberale FDP is de tolheffing het meest bureaucratische plan van de afgelopen jaren. Regeringspartij SPD vreest dat het plan uiteindelijk niets oplevert door de hoge kosten van de bureaucratie. De Groenen eisen dat aan de noodrem wordt getrokken om 'deze onzin' te voorkomen.