Nieuwe bedrijven naar Chemelot Campus

© Flickr/ Koen Brouwer/ CC BY-NC-ND 2.0
De Chemelot Campus breidt dit jaar uit met een reeks proeffabrieken en een groter onderzoekscentrum voor Sabic.
Dat bleek dinsdag op de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de Chemelot Campus. Ook welkom: tien veelbelovende internationale starters op het gebied van slimme materialen.

Proeffabrieken
Avantium gaat op de campus een nieuwe proeffabriek bouwen voor bioplastics uit plantaardige grondstoffen. DSM bouwt een proeffabriek voor hightech coatings en het Indiase bedrijf Technoforce bouwt een proeffabriek voor chemische scheidingstechnieken. Daarnaast overweegt de Saoedische plasticfabrikant Sabic een grote proeffabriek voor polyprolyleen te bouwen,. Een woordvoerster van Sabic benadrukt in een reactie dat de definitieve beslissing daarover in het hoofdkantoor in Riad nog niet is genomen.
Onderzoek Sabic
Wel gaat Sabic zijn onderzoeksactiviteiten op de campus flink uitbreiden. Het bedrijf heeft nu in Geleen een researchcentrum met 130 mensen en dreigt uit zijn jasje te groeien. Daarom investeert het chemiebedrijf een nog onbekend bedrag in de renovatie en uitbreiding van een van de gebouwen op de campus.

Nieuwe materialen
Om veelbelovende technische ondernemers naar Geleen te halen, begint de campus een Startupbootcamp Smart Materials: een soort wedstrijd voor jonge ondernemers uit de hele wereld die met nanomaterialen, biologische kunststoffen of andere slimme materialen bezig zijn. Die starters kunnen hun idee pitchen ofwel voorstellen; denk aan plastic flessen gemaakt van maïs, autobanden van paardenbloem of 3D-geprinte botimplantaten. De tien best beoordeelde ondernemers krijgen geld, kantoorruimte en ondersteuning van experts om hun concept verder uit te werken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!