Kinderen azc naar Regenboog in Maastricht

© Thinkstock
Ongeveer 50 tot 60 kinderen van asielzoekers uit het azc Maastricht mogen na de kerstvakantie naar school. Ze krijgen les in leegstaande lokalen van obs de Regenboog.
Wie het vervoer van deze kinderen betaalt, is echter nog niet duidelijk.

Onduidelijkheid

Dit heeft bestuursvoorzitter van scholenkoepel kom Leren, Rob Beaumont, laten weten. Hij zegt dat het lastig plannen is, omdat het aantal kinderen dat komt, voortdurend wijzigt. "Moet ik nu twee of drie klassen inrichten? Vier of zes leerkrachten zoeken? Er is nog veel onduidelijk", zegt Beaumont.

COA

Hij wil keiharde afspraken met de gemeente Maastricht en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maken dat kom Leren niet voor de vervoerskosten opdraait. "Daarover zijn we nog in gesprek", zegt hij. In de voormalige gevangenis Overmaze wonen sinds november 600 vluchtelingen. Volgens COA-woordvoerder Robert Ploeg is onderwijs een verantwoordelijkheid van de gemeente. "In de meeste gevallen zorgen wij voor een busje. De oudere kinderen krijgen een fiets."

'Veiligheid en warmte'

Directeur Carlos Veraart van de Regenboog is blij dat de medezeggenschapsraad eind vorige week unaniem instemde met de komst van de azc-kinderen. "Het belangrijkste is dat we veiligheid en warmte bieden. Onze reguliere leerlingen kijken uit naar hun komst", zegt Veraart. Veel kinderen komen uit Syrië. Leraren die nu geworven worden, hebben affiniteit met de doelgroep en herkennen mogelijke trauma’s. Een enkeling spreekt zelfs Arabisch. Veraart verwacht dat het gros over een jaar alweer weg is, als de familie een verblijfsstatus en mogelijk een woning heeft gekregen.