Maastricht heeft last van inbraakgolf

Maastricht noteert per duizend inwoners landelijk gezien de meeste inbraken in woningen, garages en schuren. Dat blijkt uit aangiftecijfers van de politie over de eerste tien maanden van 2014.
Het gemiddeld aantal woninginbraken (inclusief pogingen) per duizend inwoners kwam uit op 6,4; bij garages, schuren en kelderboxen lag dat aantal op 3,3. Maastricht laat daarmee Amsterdam (5,6 en 1,2 keer per duizend inwoners) achter zich.

Sittard-Geleen op 5e plek

Sittard-Geleen staat op een vijfde plek met 5,2 en 2,8 keer. Heerlen (4,5 en 2,4 inbraken per duizend inwoners, plek 10), Roermond (3,9 en 1,7 keer, plek 13) en Venlo (2,8 en 1,6 keer, plek 16) doen het een stuk beter op de ranglijst waarin Maastricht vergeleken is met zes steden van gelijke omvang, de vier grote steden en Heerlen, Sittard-Geleen, Roermond en Venlo.

Inbraakprobleem

Burgemeester Onno Hoes zei eerder al dat er aandacht voor het inbraakprobleem is, al wijst hij ook op de rekenmethode. "Maastricht kent veel studentenhuizen, die regelmatig bezocht worden door dieven. Als dan uit vier kamers een laptop wordt meegenomen, geldt dat als vier aangiftes, terwijl het feitelijk maar om één inbraak gaat."

Scooters en (brom)fietsen

Maastricht scoort verder hoog bij de diefstal van scooters en (brom)fietsen. Daar eindigt de stad als tweede (16,1 per 1000 inwoners, in totaal 1974), net achter Groningen. Op het gebied van zakkenrollerij en straatroven blijft alleen Amsterdam Maastricht voor.