Turkse raadsleden distantiëren zich van radicalisering

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid © Partij van de Arbeid
Turks-Nederlandse raadsleden hebben zich in een brief aan minister Lodewijk Asscher gedistantieerd van radicalisering.
De brief is een initiatief van onder andere het PvdA-raadslid Selami Coskun uit Roermond.

Gesprek

De raadsleden willen een gesprek met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangaan over de staat van de multiculturele samenleving. Ook willen ze Asscher in contact brengen met Turkse jongeren.
IS
De uitkomsten van een peiling door onderzoeksbureau Motivaction zorgde deze week voor veel ophef. Uit het onderzoek zou blijken dat 80 procent van de Nederlands-Turkse jongeren het goed vindt dat er in Nederland moslims zijn die bewegingen als IS steunen. De Turks-Nederlandse achterban is zeer verontwaardigd over de uitkomsten van het onderzoek.

Openlijk kritiek
Naar aanleiding van het onderzoek uitten twee Turks-Nederlandse Tweede Kamerleden van de PvdA openlijk kritiek op minister Asscher. Volgens kamerlid Selçuk Öztürk uit Roermond en zijn fractiegenoot Tunahan Kuzu stelde de minister zich te kritisch op tegenover een aantal Turkse organisaties.

Asscher wil de conservatief-religieuze Turkse organisaties als Milli Görüs en de Fethullah Gülenbeweging vijf jaar kritisch volgen en ze dwingen de integratie te bevorderen. Deze uitspraken van de minister waren tegen het zere been van de twee Kamerleden. Özturk en Kuzu moesten zich na hun uitspraken verantwoorden bij PvdA-leider Diederik Samsom.

Nieuw onderzoek
Volgens het Roermondse raadslid herkennen de Turks-Nederlandse jongeren zich daar totaal niet in het beeld dat geschetst is. Minister Asscher liet woensdag al weten dat hij vraagtekens zet bij de betrouwbaarheid van het onderzoek. Hij heeft opdracht gegeven voor een nieuw onderzoek naar de opvattingen van Turks-Nederlandse jongeren over IS.