Kinderen voor één dag de baas in Brunssum

Kinderraadsleden presenteren en beargumenteren hun voorstellen vol vuur. © Luc Lodder
Kinderen van drie basisscholen waren maandag even de baas in Brunssum. Ze mochten stemmen voor een zelfbedacht project. Dat bleek niet gemakkelijk.
Leerlingen van drie basisscholen (Meander, Koningin Beatrix en Fatima) droegen projecten voor die zij in de weken voorafgaand aan de raadsvergadering in hun klas hebben voorbereid. Het stemmen over het beste plan bleek niet eenvoudig.

Meerderheid

Pas na drie stemrondes werd het pleit beslecht: basisschool Meander wint met een meerderheid van zestien tegen negen stemmen in de kindergemeenteraad.
De Meander-scholieren mogen hun plan uitvoeren; een tienerplein aan de Broekstraat in Brunssum-oost. Hier komen goaltjes, en er komt een groot openingsfeest met voetbaltoernooi.

Madurodam

Samen met Madurodam organiseerde de gemeente een kindergemeenteraad. Brunssum vertegenwoordigde de provincie Limburg bij de twaalf kindergemeenteraden die landelijk werden georganiseerd.
De miniatuurstad trekt twee mille uit om het winnende project te realiseren. Dankzij deze kindergemeenteraden leren de kinderen hoe democratie werkt.